Prevod spletne strani v WordPressu

| 14. Nov, 2021
Predviden čas branja: 3 minut

Kazalo vsebine

Kako prevesti spletno stran: primerjava orodij za prevod spletne strani

Dejstvo je, da je internacionalizacija danes pomembnejša kot kadar koli prej in to velja za vse sektorje. Po eni strani imajo podjetja danes stranke iz tujine, po drugi strani pa je zaradi priseljevanja v slovensko govorečem prostoru veliko ljudi, ki bolje razumejo svoj materni jezik. Spletno mesto podjetja je njegov paradni konj na internetu, zato mora biti razumljivo čim večjemu številu ljudi. Glede na jezikovne preference vaših strank, je smiselno poskrbeti za prevod spletne strani. S tem se lahko odprejo tudi nove priložnosti za stranke iz tujine.

V tem prispevku predstavljamo možnosti, ki so na voljo za prevajanje spletnih strani. Predstavljamo tako ročno prevajanje kot ustrezne samodejne prevajalnike.

Prevajanje spletne strani je enostavno: uporaba Googlovega prevajalnika

Najhitrejša rešitev za prevajanje spletnega mesta je zagotovo prevajalnik Google. Z brezplačnim Googlovim orodjem lahko prevedete ne le posamezne dele besedila, temveč tudi celotno spletno stran. Za enkratni prevod preprosto uporabite Googlov prevajalnik in v polje na levi strani kopirajte povezavo do spletnega mesta, ki ga želite prevesti. Nato na desni strani izberite želeni ciljni jezik in kliknite na modro povezavo. Google bo spletno stran prevedel v želeni jezik.

Prevod spletne strani - Google prevajalnik

Dodajanje Googlovega prevajalnika na spletno stran

Zgoraj prikazana rešitev je primerna, če se spletno mesto prevaja občasno. Če želite svojim strankam ponuditi možnost stalnega prevajanja, lahko v svoje spletno mesto vključite tudi Googlov prevajalnik. Vsi jeziki, ki so na voljo, so na primer prikazani v meniju s stikalom za jezike. Če uporabnik klikne na jezik, se samodejno aktivira Googlov prevajalnik in prevede prikazano podstran v izbrani jezik.
Obstajajo že pripravljeni vtičniki za WordPress, ki vključujejo prevajalnik Google za vas. Priporočamo Google Website Translator, ki ga lahko brezplačno prenesete iz imenika vtičnikov WordPress.

WordPress prevajanje: primerjava med Polylang in WPML

Prevod spletne strani - WPML ali Polylang

Če upravljate spletno stran v WordPressu, lahko vso vsebino vzdržujete z vtičnikom za vsak jezik. Prednost ročno ustvarjenega prevoda je, da lahko vso vsebino prevede profesionalni prevajalec. To pomeni, da ni nenavadnih napak pri prevajanju kot pri samodejnem prevajanju. Vendar je ta možnost dražja in zahteva več truda. Če se vaša vsebina skoraj nikoli ne spreminja, pa se lahko splača potruditi, saj se kakovost prevoda bistveno izboljša.

Na področju vtičnikov za WordPress obstajajo brezplačna in plačljiva orodja za prevajanje. Ti ponujajo funkcije, kot so:

 • prevajanje strani,
 • prevajanje objav,
 • multimedija za različne jezike (slike, videoposnetki),
 • prevajanje dodatnih podatkov, kot so oznake in kategorije,
 • prevajanje menijev,
 • vgrajen jezikovni preklopnik.

Osnovna različica programa Polylang je na primer na voljo brezplačno in že ponuja vse zgoraj omenjene funkcije, zato je najpogosteje uporabljan vtičnik za prevod spletne strani tudi v naši agenciji. Za zahtevnejše projekte uporabljamo WPML (WordPress Multilingual Plugin) - med drugim zaradi razširjenih možnosti pri integraciji spletne trgovine WooCommerce in dobre podpore strankam. Vtičnik za 99 dolarjev na leto ni cenovno najbolj ugoden, vendar je zaradi vrste funkcij vreden svoje cene. Kot že omenjeno pa je za manjše projekte z omejenim proračunom Polylang dobra brezplačna alternativa.

Google Translate ali profesionalni prevod - prednosti in slabosti obeh rešitev

Ko se odločite za prevajanje spletnega mesta, se pojavi vprašanje o najboljši rešitvi za prevod spletne strani. Obe predstavljeni različici imata prednosti in slabosti, ki jih povzemamo v nadaljevanju.

Prednosti Google prevajalnika:

 • popolnoma brezplačna rešitev,
 • na voljo je več kot sto jezikov,
 • zelo hitro se vključi v katero koli spletno stran,
 • jezike je mogoče dodati po želji v nekaj sekundah,
 • prevajalnik Google postaja vse boljši in se čedalje več tudi nauči.

Prednosti strokovnega prevajanja:

 • Kakovost besedil prevajalca je bistveno boljša,
 • Brez napačnih prevodov,
 • lahko vplivate na prevod (npr. pomembno za strokovne izraze),
 • zelo dobri WordPress vtičniki na voljo (WPML ali Polylang),
 • prevajate lahko tudi področja, ki jih Google Translate ne pokriva (npr. besedila v slikah ali obrazcih PDF).

Slabosti Google prevajalnika:

 • Prevodi niso vedno ustrezni,
 • Nekatera imena ali nenavadne besede povzročajo težave,
 • Odvisnost od Googla.

Slabosti strokovnega prevajanja:

 • visoki stroški: prevajalec in morebitni vtičnik morata biti plačana,
 • vzdrževanje: ob spremembah je treba prilagoditi tudi vse jezikovne različice.

Povzetek

Danes je prevod spletne strani bolj smiseln kot kadar koli prej. Z različico v lokalnem jeziku podjetja tudi bolj neposredno in osebno nagovarjajo mednarodne kupce. Tako Googlovo samodejno prevajanje kot ročno prevajanje s strani prevajalca imata svoje prednosti. Za večino podjetij je na koncu vprašanje proračuna, ali bodo uporabila samodejno ali ročno prevajanje.

Potrebujete prevajalsko rešitev za svoje spletno mesto? Preverili bomo, katera možnost je za vas primernejša, ter hitro in enostavno implementirali rešitev na vaši spletni strani. Po potrebi vam bomo z veseljem priskrbeli profesionalnega prevajalca iz naše mreže partnerjev.

Potrebujete pomoč?

Darko Kostić
Imate vprašanja ali posebno zahtevo?
Naša strokovna ekipa vam je na voljo.

Dogovorite se za brezplačno in nezavezujoče svetovanje!

Pošlji sporočilo

Najnovejše

iz kategorije:
Zakaj za izdelavo spletne strani uporabiti WordPress?

Zakaj za izdelavo spletne strani uporabiti WordPress?

13. oktobra 2022
Enajst razlogov, zakaj bi morali za svojo spletno stran uporabljati WordPress oz. zakaj je WordPress postal nepogrešljiv za 43% svetovnega spleta.
Strokovnjak za SEO

Strokovnjak za SEO in njegova znanja

9. januarja 2022
Strokovnjak za SEO je nepogrešljiv pri optimizaciji spletne strani, kadar želite dosegati najvišja mesta v spletnih iskalnikih kot je Google.
Kaj so ključne besede - Google iskanje

Kaj so ključne besede?

1. januarja 2022
Torej, kaj so ključne besede in zakaj so pomembne? Gre za iskalne izraze, brez katerih, se lahko zgodi, da v iskalnikih ne boste dosegli najvišjih položajev.
Kaj je SEO optimizacija za iskalnike - Subtilne Kreacije

Kaj je SEO optimizacija in kako deluje?

30. decembra 2021
SEO optimizacija - Praviloma je njen cilj izboljšati uvrstitev celotne spletne strani ali posamezne podstrani v rezultatih iskanja.
WordPress podpora - WordPress pomoč

WordPress podpora: Pomoč pri WordPress napakah

20. novembra 2021
Najprej je treba razčistiti, od kod prihajajo napake, saj tudi najboljša WordPress podpora ne bo mogla pomagati, če ni znano, kje čevelj žuli.
Top homeapartmentmagic-wandenvelopeinboxbookusercartphone-handsetmap-markerlaptop-phonegiftdiamondearthmagnifierlayers