Kaj je Google Analytics?

Google Analytics

Predviden čas branja: 2 minut

Kazalo vsebine

Kaj je Google Analytics?

Google Analytics je orodje za spletno analitiko, ki ga je razvil Google za spremljanje razvoja spletnega mesta in uspešnosti spletnega trženja. Tako lahko natančno vidite, kako se razvijajo ključni kazalniki uspešnosti (KPI - Key Performance Indicators), kot so število obiskovalcev, vedenje uporabnikov in čas, ki ga uporabniki preživijo na vaši spletni strani.

Spremljate in ocenjujete lahko tudi ključne podatke o obnašanju obiskovalcev spletne strani. S tako pridobljenim znanjem lahko ugotovite morebitne šibke točke svoje spletne strani in si prizadevate za nenehno izboljševanje le-te in ukrepov spletnega trženja.

Kaj je Google Analytics

Kaj se meri z orodjem Google Analytics?

Z orodjem Google Analytics lahko ugotovite, koliko uporabnikov je obiskalo vaše spletno stran, koliko časa so se na njej zadržali in kakšno vsebino so si ogledali. Spremlja se tudi t.i. bounce rate, ki lahko kaže na manj kakovostno vsebino strani ali morebitne napake.

Google Analytics pa zmore še več: meri, katero napravo uporablja uporabnik, kateri brskalnik uporablja in zagotavlja informacije o demografskih podatkih, kot so starostna skupina, spol in lokacija uporabnika.

Uspešnost se meri preko Google Analytics kode, ki jo dodamo na svojo spletno stran.

Za ukrepe spletnega trženja je še posebej koristna možnost, da v računu določite cilje (npr. nakup izdelka). Tako lahko ugotovite, kako uspešni so vaši marketinški ukrepi. Poleg sledenja SEO in SEA je mogoče meriti tudi uspešnost drugih spletnih oglaševalskih dejavnosti, kot so družabni mediji ali kampanje za prikazovanje.

Kateri so drugi ponudniki orodij za spletno analitiko?

Poleg storitve Google Analytics so na voljo tudi rešitve drugih ponudnikov orodij, na primer Matomo, Econda ali Etracker. Vendar je Google Analytics daleč najpogosteje uporabljeno orodje za spletno analizo po vsem svetu.

Katere so prednosti storitve Google Analytics?

 • Google Adwords je lahko neposredno povezan z Google Analytics.
 • Vanj lahko integrirate AdSense in družabna omrežja.
 • Zbrane podatke lahko preprosto izvozite.
 • V realnem času lahko preverite uspešnost svoje spletne strani.
 • V računu je mogoče določiti in meriti posamezne cilje.
 • Prav tako je mogoče ustvariti posamezna poročila, ki lahko vključujejo na primer stopnjo konverzije.
 • Tudi samodejno pošiljanje teh posameznih poročil ni težava.
 • Google Analytics omogoča sledenje e-trgovine.
 • Z orodjem Google Analytics lahko izvajate A/B teste za SEO in SEA.
 • V računu lahko ustvarite tako imenovana opozorila, ki se samodejno pošljejo po pošti, če pride do drastičnih sprememb v delovanju.
 • Re-marketing je eno najučinkovitejših orodij spletnega trženja. Z orodjem Google Analytics lahko ustvarite podrobne sezname za Re-marketing.

Potrebujete pomoč?

Darko Kostić
Imate vprašanja ali posebno zahtevo?
Naša strokovna ekipa vam je na voljo.

Dogovorite se za brezplačno in nezavezujoče svetovanje!

Pošlji sporočilo

Najnovejše z bloga

Zakaj za izdelavo spletne strani uporabiti WordPress?

Zakaj za izdelavo spletne strani uporabiti WordPress?

13. oktobra 2022
Enajst razlogov, zakaj bi morali za svojo spletno stran uporabljati WordPress oz. zakaj je WordPress postal nepogrešljiv za 43% svetovnega spleta.
Kartonska promocijska stojala za pospeševanje prodaje

Kartonska promocijska stojala za pospeševanje prodaje

1. oktobra 2022
Z dobro zasnovanimi promocijskimi stojali, ali kot jih imenujemo tudi POS (Point-of-sale) stojala, pritegnete vso pozornost na svoje izdelke. Zakaj? Ker pri tej prodajni obliki vaša ustvarjalnost ni omejena.
Zakaj izbrati karton za POS stojala?

Zakaj izbrati karton za POS stojala?

25. septembra 2022
Kartonska POS stojala so že dolgo hvaljena zaradi svojega razmerja med ceno in kakovostjo ob tem pa še poskrbimo za manjšo škodo z okoljskega vidika, kot če bi izbrali stojala iz umetnih mas.
Top homeapartmentmagic-wandenvelopeinboxbookusercartphone-handsetmap-markerlaptop-phonegiftdiamondearthmagnifierlayers